×

Waarschuwing

The form #1 does not exist or it is not published.

Bewuste keuze

Ongeoorloofd duur, dat is ongetwijfeld de mening die ouders en ook ons bestuur delen binnen onze vereniging als het over de nu jaarlijks georgasiseerde WAGC wedstrijd gaat. WAGC betekent eigenlijk "World Age Group Competition" en mag aanzien worden als het zogenaamde wereldkampioenschap voor de jeugd. Lenig en Vlug mag er wel prat op gaan dat we altijd de meeste geselecteerden onder de Belgen voor deze wedstrijd hebben, en we namen al twee keer deel met een niet altijd even groot succes, ook al hadden we vorig jaar twee flinke finalisten met net geen medaille.

Op zich is het geen complete wedstrijd, want er dient enkel één vrije oefening te worden uitgevoerd. Het is de federatie die de hele bedoening organiseert en daar hoort telkens een grote officiële delegatie bij, een jurykorps dat eigenlijk altijd veel te uitgebreid is en een groep begeleiders die de hele santeboetiek qua prijs flink de hoogte induwt. Dit wordt een elitaire bedoening, of bij menige clubs hebben ze slechts één of twee geselecteerden zodat soms het bestuur in de clubkas graait of de gemeente via lobbying de zaak helemaal bekostigd, niet altijd wetende dat de kwaliteit van onze Belgische springers niet het allerhoogste niveau haalt, maar ja een leugentje om goodwill  brengt soms wel de nodige duit in het zakje.

Waarom wij niet dit jaar?

Een kosten-baten annalyse maakt algauw heel wat duidelijk. De kostprijs van een weekje (veel te groots opgevat) hotel, een veel te lang verblijf met veel te veel mensen, werd dit jaar voor de WAGC van Birmingham (Groot -Brittanie), vastgelegd op zowat 1500 euro.  Stel je voor: één reeks te springen, je staat hooguit 25 seconden op het springdoek, en dat voor je eigenste wedstrijd. Even een rekensommetje maken, dat is ongeveer 60 euro per seconde dat je echt in beeld bent. Moest de concorde nog vliegen, dan ben je goedkoper af met een mooie  vlucht met dit uitzonderlijk toestel, want geen enkele luchtdoop is van die prijsklasse. Al jaren proberen we het tij te doen keren bij de federatie, maar daar klinkt het steevast dat er geen investering wordt gedaan bij de jeugd en dat enkel de, momenteel nog altijd niet op niveau presterende, senioren door de federatie ondersteund worden. Hoe gaan we het niveau op peil krijgen als de jeugd niet gestimuleerd wordt??? Ok, we zijn er niet geweest, maar niet getreurd, we leggen de lat elders behoorlijk hoog door wel te investeren in buitenlandse grote tornooien waar we wel de juiste contacten kunnen leggen, omdat we daar veel dichter bij de kleinere delegaties komen en omdat we daar echte volledige wedstrijden kunnen springen.

Bovendien kunnen we met een derde van het budget dat naar de WAGC zou gaan minstens een drietal leuke internationale tornooien afwerken en daar gaan onze gasten voor hoor.
Het bestuur vindt dan ook dat het sociaal aanvaardbaar moet blijven om atleet te zijn bij Lenig en Vlug en dat ons geld niet moet dienen om de Bobo's te sponsoren.

Voilà , dat is ons gedacht.

Marcel met de cowboybenen

Elk jaar opnieuw worden we door Marcel gecontacteerd. Wie is hij en wat doet hij?

Hij is de zowat 68 jarige regioverantwoordelijke van de zone Nord-Pas de Calais. Al eeuwen is hij zot van gym en hij wil dat er elk jaar “une fête départementale” doorgaat in zijn regio. Vier maanden vooraf krijg je dan een mailtje met de vraag of ook wij weer zullen aanwezig zijn. Ooit zijn we ter vervanging van een trampolineploeg uit Ronchin in deze rol geduwd, en de toen lepe trainer van Ronchin had omwille van zijn verplaatsing van zijn trampolines als enige een flinke vergoeding bedongen. Alle, aan het feest, deelnemende clubs zijn maar al te blij dat ze hun dansje, hun acrobatische oefeningen of hun soms belabberde niveau toch een keer per jaar mogen tentoon spreiden voor een bomvolle zaal, maar die moeten voor al hun atleten en eventueel zelf in mekaar geknutselde toestellen helemaal zelf instaan en komen steevast gratis, soms met een grote door de club gesponsorde bus naar het feest afgezakt. Meestal zijn wij met ons nummer zowat de "top of the bill" en kan Marcel- gedrongen figuurtje met oh zo'n ongelooflijke O beentjes-(vandaar die cowboybenen), zijn feest niet zonder ons doorgaan. Olivier van Ronchin, onze demonstratievoorganger op dit evenement, heeft daarbij gezorgd dat wij dankzij onze deelname ook telkens een toespijs in onze kas meekrijgen. Toch heb ik bewondering voor de niet aflatende ijver van de Marcel, benieuwd of hij ooit de rol zal lossen en of zijn organisatie in de toekomst door een andere fakkeldrager zal overgenomen worden. Dit jaar ging het showgebeuren door in La Grande Synthe nabij Duinkerke.

Denderende BOT finale in Tubize (27 Nov)

Lang geleden dat we nog eens op de slappe koord van de taalgrens dansten. Tubize was ooit een flink bloeiende vereniging, met toch wel een topper in de rangen die spijtig genoeg zoveel aandacht kreeg dat alle anderen stap voor stap afhaakten wegens geen belangstelling. We zijn er 11 jaar niet geweest, maar enkele jonge gasten van toen, vonden het tijd worden voor de “big change”. De oude garde werd er met de ellebogen van het schavotje geduwd en sinds twee jaar hebben ze daar de jeugd weer wakker geschud voor het spel in de lucht.
Het was even schrikken tijdens de finale, toen bleek dat, behoudens een nieuw springdoek, de beide trampolines een beetje aftands en slappekes aandeden. Tijdens de middagpauze echter is mijn raad niet in de wind geslagen en werden van het beste toestel alle veren vervangen met voor de finale dus alweer een veel betere springbak. Het werd een mooie eindspurt voor de ereplaatsen met als orgelpunt in zowat alle nationale categorieën “Lenig en Vlug” aan de top. Mooi vuurwerk was ongetwijfeld een oefening van Europees niveau van Simon die de volgelopen zaal heel enthousiast deed ontvlammen met daarna nog twee heel leuke eindspurtjes van de meisjesploeg onder veertien. Dit wordt voor het Tubizeteam zeker de opsteker om er opnieuw voluit voor te gaan en alweer aanwezig te zijn op al de BOT competities. Onze kids blijven toch maar mooi op dreef voor het komende seizoen. Benieuwd wat we binnen veertien dagen gaan doen op het  Frans nationaal ploegentornooi in Boulogne-sur-mer waar we toch maar weer vijfde pronken in de nationale rancking.  Motivatie zat dus, ook al valt deze “coupe” midden in de examenperiode. Daar moet ons team maar de nodige planning in hun studieschema vastleggen. Uitkijken alweer naar onze vrienden van over de grens.

Onze kalender

10 december   
Frans kampioenschap per ploeg in Boulogne-sur-mer
Volgende week   
Veel studeren en iets minder training
Kerstperiode
Paar dagen intensieve stage
8-9 januari
Jurycursus in Le Portel (Phil geeft er les)
15 januari
Eerste Franse selectieproef in Chauny

 

vzw Lenig en Vlug

 
Contactpersoon
Adres:
Turn- en Trampolineclub
Grote Heerweg 87
8791 Beveren-Leie

Telefoon: +32 (0)56 719295

Gegevens: BTW: BE 0449.285.588
Rekening Crelan: BE18 8600 1339 4365 (SPAA BE22)

Adres van de SPORTHAL
"Den Averul"
Koning Albertstraat 18
8791 Beveren-Leie
 

 

­