×

Waarschuwing

The form #1 does not exist or it is not published.

Evolutie -  revolutie 

Van waar komen we en waar gaat het naartoe. Mondialisering, digitalisering, internet, satelliet, I-pod en  -pad, draadloos, gps…. Wat in een paar decennia allemaal mogelijk wordt is niet te schatten. Ook bij de sport doet technologie zijn intrede. Op ’t beeldscherm zie je bij de profkoersen de seconden wegtikken en tegelijk de kilometers digitaal weggevreten worden. Waar de subjectiviteit in sporten zoals de onze, waar het oog de eigenlijke scheidsrechter is voor de stijl, de uitvoering en de moeilijkheidsgraad van een oefening, hoogtij viert en aldus ook nuances en bevooroordeeldheid soms wel nog een rolletje spelen, daar wil men stilaan voor zover mogelijk paal en perk aan stellen. Ze gaan erin snoeien in die vooroordelen, in die mooie pakjes die de springende meisjes dragen, in die glimlach voor het aanvangen van een oefening. Daar komt de technologie de hoek om loeren en meten en weten wordt één van de algemene delers in de beoordeling van een wedstrijdreeks.

Synchroonspringen wordt nu al een tijdje digitaal geregistreerd en nu komt ook in het individuele werk de laserstraal van pas. De tijd dat een springer vliegt wordt nu als extra puntenscore opgetekend. Een goede zaak, want we hadden nogal wat clubs die weliswaar behoorlijk uitgevoerde en gestyleerde sprongen uitvoerden, maar ’t leek meer op tumbling dan op het echte trampolinespringen dat zich minstens op meer dan 5 m hoog moet manifesteren.

Hoe zit dat bij ons??? 

We zijn al jaren bezig om geregeld tijdens onze trainingssessies een chronometer bij de hand te hebben. De deen Bo Tureby, ooit een collega springer tijdens grote internationale confrontaties, en zowat samen met Bruce Craig uit Schotland diegenen waarmee ik een wedstrijd in de wedstrijd sprong om te kijken wie deze keer de eerste van de drie werd, gaf me ooit (jaren tachtig) een tip dat ze in Denemarken  geregeld de springtijd maten om de afwerkingstijd van elke sprong te verbeteren. Altijd op zoek naar nieuwigheden lanceerde ik direct ook bij ons dit systeem en wat bleek: andere clubs verstonden niet hoe wij in Beveren altijd zo hoog sprongen. In Frankrijk heeft ons dat ook al veel vruchten afgeworpen. En dan ga je meer en meer op techniek werken, hoe hoger in de lucht, hoe technischer de sprong wordt, hoe meer tijd er gaat in het stijg- en daalwerk, dus hoe juister de rotatie moet zijn, maar als er meer zweeftijd is dan is er ook meer tijd om alles wat te polijsten en af te werken, vandaar dus het rendement.

Golden River Team cup en technologie

Onze vierde teamcup wordt ook een technologisch hoogstandje. Twee van onze bestuursleden, Stefaan en Jan zijn echte techneuten, ICT’ers van de eerste orde. Vooral Katrien, de vrouw van Jan, onze stille werker, klaagt al een half jaar dat zij te weinig aandacht krijgt. De Jan zit s’avonds tot de katers al lang het janken moe zijn, nog voor zijn computerscherm te programmeren. Hij heeft het reglement in programmataal omgezet en vanaf nu zal het hoogstwaarschijnlijk gedaan zijn met het overdraaien van de puntenkaarten om de score aan te geven. Een tiental pc’s en beeldschermen zullen voortaan het vaste scenario vormen voor onze wedstrijdscores. Ingenieus vind ik dit, klikken, beeldschermen, muizen, beamers en tv-screens maken voortaan deel uit van het panorama in de zaal. De enige dreiging is voortaan een elektriciteitspanne, maar daar zijn computers tegenwoordig ook al zowat immuun voor. Lenig en Vlug, altijd klaar voor een nieuwe stunt, we zijn overal de eerste.

We worden de eerste internationale wedstrijd in Belgie met hoogtemeting en digitale score. Cross fingers dat alles vlot verloopt, maar daar houden we geen rekening mee, dat beetje risico willen we wel lopen.

Zenuwen 

Als ’t Beverblaadje weer in de bus is beland zijn we alweer een paar weken voorbij onze tweejaarlijkse uitdaging. De springers hebben er hard voor getraind, maar ze waren met 15 voor slechts 12 plaatsjes binnen 3 teams. Het trainersteam stelt daarom heel wat regels en voorwaarden waar bij de selectie rekening mee wordt gehouden. Eén week voor het gebeuren voel je de spanning, de zenuwen slaan toe bij sommigen… ben ik erbij, hoor ik thuis in ’t eerste of ’t derde team…’t is niet gemakkelijk om te beslissen en we weten dat er altijd ontgoocheling is, of traantjes van geluk. Deze keer mocht zelfs iedereen zelf zijn team samenstellen en wat bleek: onze kids waren nuchter genoeg om in zowat 85 % van de gevallen onze gedachten te lezen en hun teams kwamen ongelooflijk dicht bij wat wij met vier trainers uitgedokterd hadden. Zo zie je maar, die lui zijn flink realistisch om zelf hun sport te beoordelen. Hun inzet, hun doorzetting, hun stijl, hun werkijver en hun slaagkansen kennen ze zelf wel, maar toch, in die kleine hartjes doet het altijd wel even pijn als ze zelf beseffen dat ze net ernaast vallen. Ook voor ons is dit soms een harde noot om te kraken. Kop op want er zijn nog kansen genoeg dit jaar.

Studeren en naar Parijs 

Dieter en Sophie hebben het dit jaar niet onder de markt. Ze zijn volop ingezet voor het welslagen van onze teamcup en op zondagmorgen, net na onze eindfuif van de wedstrijd in onze sporthal teamcup moeten ze om 6 uur ’s  morgens al op de A1 vlammen richting Parijs. Door het nieuwe reglement in Frankrijk moeten alle hogere wedstrijden ofwel door een internationale jury worden beoordeeld of minstens door het op één na hoogste brevet in Frankrijk: Le Juge 4. Sophie en Didi zijn dus verplicht op 23 oktober ergens midden in de lichtstad hun hoger brevet te behalen. Studeren maar, reglementen kennen, video’s bekijken en beoordelingen neerpennen.

Veel succes beiden, al ben ik ervan overtuigd dat ze deze horde zonder vallen zullen nemen.

Onze kalender

22 oktober    internationale Golden River team cup in Beveren-Leie
23 oktober examen jury 4 in Parijs
20 november  fête départementale: demonstratie nabij Calais
27 november BOT finale in Tubize

                                                             

vzw Lenig en Vlug

 
Contactpersoon
Adres:
Turn- en Trampolineclub
Grote Heerweg 87
8791 Beveren-Leie

Telefoon: +32 (0)56 719295

Gegevens: BTW: BE 0449.285.588
Rekening Crelan: BE18 8600 1339 4365 (SPAA BE22)

Adres van de SPORTHAL
"Den Averul"
Koning Albertstraat 18
8791 Beveren-Leie
 

 

­