×

Waarschuwing

The form #1 does not exist or it is not published.

A touch of sand

Franse selectieproef in Le Portel, een jaarlijks weerkerende vaste waarde in ons programma. Het werd een volksverhuizing richting Boulogne sur mer. 78 individuen verspreid over een twaalftal auto's vertrokken om klokslag 12 uur zaterdagmiddag 31 januari. Mario en Jo zorgden voor het programma en de logies. Eerste etappe was een strandlunch sur la plage de Boulogne.

Wat opzwiepend zand, een vrij strakke wind en een prachtig blauwe zonovergoten lunch, wel een temperatuur van zowat -2° celcius. Pistolekes met préparé, een broodje kaas of wat chocoladekoeken, geen nood, de automatische bijsmaak was wat schuren tussen de tanden met wat extra zandkorrels. De lekker ingeduffelde sporadische wandelaars werden er prompt vergast op de laatste nieuwe ter plaatse uitgevonden sport: dijkjumpen.  Drie disciplines ondertussen: één is free style waar ieder zijn capriolen al of niet goed landend in het mulle zand kan botvieren, tweee het meer gewaagde salto's draaien voor de meer ervaren rotten en drie het teamjumpen met een flinke tsunamie van opstuivend zand tot gevolg. De foto's op de website liegen er niet om.

 

Een gehaaide versie

Rond 13 uur stonden we al te drummen aan de ingang van Nausicaa. Jonge gasten en ouders een beetje ecologie bijbrengen, respect voor moeder aarde. Een mooie interactieve tentoonstelling met magnifieke aquaria, vissen en hagedissen van zo'n kleurkwaliteit dat je ze onmogelijk kunt naschilderen. Moeder natuur heeft zijn best gedaan. Imposante haaien zwemmen er onder en boven je heen en een stel zeeleeuwen demonstreert de perfecte ergonomie van bewegen in hun biotoop, het water. Kortom, 't was zijn entreekaartje meer dan waard, 't was er flink wat warmer dan buiten en 't liep al tegen vijven aan toen onze karavaan nog een vijftal kilomeeter verder de vernieuwde oud-kazerne opzocht waar in verschillende leuk uitgedoste barakken ons nachtnestje zou worden opgemaakt.

 

La vraie Boulonnaise

't is vissersvolk in de streek van Boulogne. Ze zien er nogal ruig uit, meestal klein van gestalte, geen exemplaren om mee te doen aan Miss verkiezingen, maar alle zes de dames van het centrum waren rondborstig goedlachs en ze serveerden ons een lekkere aperitief van de streek, des coquilles st jacques als voorgerecht en een zowat Vlaamse schotel met erwtjes, peekes en boontjes als hoofdschotel. Een lekker kaasstukje als digestief met nog een dessertje erbovenop. Dat is wat we kregen na nog een korte zandstuiver op het strand. Even tot aan de vloedlijn lopen als voorsmaakje op onze ochtend later. Gezellig nakeuvelen met wat Franse streekwijn, de kleinsten al om half tien in bed, de ouderen een uurtje later en de oudsten, daar stond geen uur op.

 

Gegroet Poseidon

Soms is bijgeloof een leuke bedoening. Een selectieproef vraagt altijd om een extra voorbereiding, wel bij "lenig en vlug" doen ze dat door de god van het zeewater even goeidag te zeggen. We schrijven zondag 31 januari, 7 u 30 ' s ochtends op het strand van Le Portel. Een flink geklede kolonne daalt de hoge duinen af richting strand, achter ons komt de zon schoorvoetend van de oosterkim los, halfdonker warmen een twintigtal springers en ouders zich ritueel op door te springen, te lopen en te dansen op het strand, aangestaard door hun stamgenoten die het ritueel niet wensen uit te voeren. Wie zijn de verdoemden? Spurtsgewijs bewegen de gestalten zich van schol naar schol om op de laatste lichte strandverhoging alle kleren uit te doen en in hun schamele zwembroekjes de zilte golven in te renen, te buitelen, enkele streken te zwemmen, even naar adem snakkend, enkele rauwe kreten uitstotend. Enkelen keren al vlug op hun stappen terug en rennen een opengehouden handdoek tegemoet.

 

Die-hards

Enkele doordrijvers, die worden opnieuw in het water gedreven, voelen hun lichaam bruisen, het koudevelgevoel wordt door een innerlijke lichaamswarmtestuwing hitsig warm en vraagt om een tweede ja derde afkoeling. Gelouterd, gesterkt en met een sublieme opkikker kunnen ze bij vriestemperatuur gerust meer dan tien minuten zowat naakt rondhuppelen vooraleer ze een eerste kledingstuk terug aantrekken en met z'n allen richting restaurant trekken voor Pain Flute, baguette met zelfgemaakte confituur en een lekkere mok warme melk of koffie. Eerste deel geslaagd en de batterijen zijn beter dan Duracell.

Erratum

Papier is gewillig, en af en toe laat de geest de schrijver in de steek of zijn gewoontes dermate ingechipt in ons brein waardoor dan kleine flaters ontstaan die toch wel wat impact kunnen hebben. De vorige editie van het beverblaadje deden we een oproep naar alle ex- en oudleden om hun sterke verhalen door te mailen of om hun adressen bij ons bekend te maken. Nou ja, als jullie zich die moeite getroosten en je verzending komt niet toe, dan ligt dat altijd aan iemand, en niet aan je pc. Inderdaad, gewoontegetrouw eindigen de meeste mail adressen op PUNT.BE; wel wij zijn "niet gewoon" en ons adres eindigt op PUNT TK. Dus hernieuw nog even dat berichtje of je verhaal naar onze juiste webstek: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en dan mag je weer met een gerust gemoed verder om geregeld van onze teruginfo van het reilen en zeilen van onze club te genieten. Mijn oprechte excuses aan allen die hun toetsenbord toen aan diggelen hebben geslagen.

vzw Lenig en Vlug

 
Contactpersoon
Adres:
Turn- en Trampolineclub
Grote Heerweg 87
8791 Beveren-Leie

Telefoon: +32 (0)56 719295

Gegevens: BTW: BE 0449.285.588
Rekening Crelan: BE18 8600 1339 4365 (SPAA BE22)

Adres van de SPORTHAL
"Den Averul"
Koning Albertstraat 18
8791 Beveren-Leie
 

 

­